Enkele tips voor vrachtwagen chauffeurs

Weet je hoe hoog je wagen is? Het is van belang als je met een truck of vrachtwagen over de wegen gaat. Het is al één ding om een extra lang voertuig te besturen. Je moet wel uitkijken bij het passeren onder bruggen en viaducten. Bij sommige bruggen heb je borden staan die de hoogte aangeven. Maar bij lange na niet overal hebben ze dit. Denk hierbij aan minder ontwikkelde landen waar de infrastructuur gewoon slecht is. In dit artikel gaan we iets verder in op de hoogte van een vrachtwagen of truck.

Wees zelfverzekerd

Als jij denkt dat je als een malloot rijdt, dan wordt de kans groot geacht dat je dit ook daadwerkelijk doet. Zodra je op de kleinste manier geen zelfvertrouwen hebt in je rijgedrag, dan vertaalt dit zich op de weg. Denk na over wat de lading is van je vrachtwagen en pas je rijgedrag daarop aan. Met chemische stoffen die licht ontvlambaar zijn, ga dan niet extreem hard rijden. Ook in urbane gebieden moet je oppassen waar je langsrijdt. Grote steden zijn bepakt met nauwe straatjes en voordat je het weet rijd je jezelf klem.

Haal niet onnodig in tijdens spitsuren

Er is niets zo storend als personenauto-inzittende om te moeten wachten totdat een vrachtwagen een andere vrachtwagen heeft ingehaald. Al helemaal tijdens drukke uren op de weg. Kortom, het verstoort het verkeer en kan ernstige gevolgen hebben. ’s Ochtends voor werk of ’s middags na werk is wanneer velen harder rijden dan normaal. Mensen zijn laat uit bed gestapt of ze moeten nog beginnen met koken voordat hun partner thuis is gekomen. Al met al, het rijgedrag van anderen is wat sporadisch in deze uren en kan gevaarlijk zijn. Let hier op en zorg dat je andere bestuurders niet lastigvalt.

Pak je rust

Als je vrachtwagens bestuurt dan komt het misschien voor dat je lange afstanden moet rijden. Van de ene kant van het land of continent naar de andere kant. Lange afstanden rijden is geen pretje want je beleeft vrij weinig in je eentje. Wanneer het kan, is het verstandig om een partner mee te nemen die het rijden van je over kan nemen. In de tussentijd, kan jij zelf rust pakken en een paar uurtjes slapen. Heb je geen bijrijder? Dan heb je baat bij het inchecken bij een vrachtwagen rustplek. Parkeer je vrachtwagen en neem bijvoorbeeld een complete nachtrust van minimaal 6 uur.