Herkenbare verschillen tussen motoren en scooters

tattlermx

In dubio over het kiezen tussen een scootmobiel of motor? Er zijn voor- en nadelen verbonden aan beide. Het geluid die de motoren maken is veel anders. Een scooter is vaak begrensd op een bepaalde snelheid. Motoren zijn niet altijd begrensd. Deze kunnen in principe de topsnelheden halen bijvoorbeeld 300 kilometer per uur. Je hebt verschillende modellen motoren waaruit men onderscheidt maakt. Een motor kan je op voorover leunen maar er zijn ook motoren waarbij je gewoon achterover kan zitten. Op scooters zit je vaak ook rechtop. In dit artikel gaan we wat verschillen aankaarten tussen motoren en scooters.

Scooter voor de stad

Over het algemeen zit het verschil zich in de gebruiksintentie van de voertuigen. Een scooter komt tot z’n recht in een stad, voor korte afstanden tot ongeveer 50 kilometer. Een scooter is ook een goedkopere variant ten opzicht van een motor. De scooter staat ook in de schijnwerpers zodra je van de ene gemeente naar de aangrenzende gemeente rijdt. Als bezorger is een scooter erg handig want het is sneller dan een fiets maar heeft een vergelijkbare grootte. Ook is het zo dat in veel steden een motor gewoon niet toegestaan is in de binnenring en een scooter wel. Vraag je dus af of je veel reist in het centrum.┬á

Motor voor het platteland

Een motor is meer bedoeld voor de langere afstanden. Een motor gebruikt men ook vaker bij roadtrips doordat deze veel meer bagage kunnen houden. Motoren zijn ideaal om te bikepacken door meerdere landen. Aanvullend is er een groot aantal motoren die je kan gebruiken voor verschillende doeleinden. Je hebt modellen die ontworpen zijn voor snelheid maar ook modellen die bedoeld zijn om mee te crossen in het bos. Daarbij komt dat een motor over het algemeen veel onderhoud vergt en duurder is dan een scooter.

Wanneer fietsen

Soms is op een fiets stappen de betere oplossing. Allereerst, met scooters en motors doe je het klimaat geen dienst. Op de fiets heb je vrijwel geen klimaatvoetafdruk, door een scooter of motor te gebruiken, zelfs de elektrische, heb je dit wel. Een fiets is vergevend als je verder zuidelijk woont, aangezien het klimaat hier milder is en het minder waait en regent. Een fiets is wat dit betreft beter voor de minimale afstanden van ruimweg 15 tot 20 kilometer. Je kan ook opten voor een snorfiets. Maar voor een snorfiets moet je sowieso 16 jaar of ouder zijn en ten minste een brommerrijbewijs hebben. Op een snorfiets is het dragen van een helm sinds kort verplicht en moet je gebruik maken van fietspaden.