3 tips voor beginnende bestuurders

Autorijden is spannend voor beginners. Voor de eerste keer heb je geen instructeur naast je die voor jou op de rem kan trappen. Je bent helemaal alleen om jezelf en anderen veilig door het verkeer te rijden. Als beginnende bestuurder heb je bepaalde privileges maar ook sommige beperkingen. In dit artikel gaan we kort op in, evenals enkele tips om zelfverzekerd kilometers te maken.

De beginnende fase

Je bent een beginnende bestuurder wanneer je voor het eerst je rijbewijs haalt, ongeacht je leeftijd. Als je op je 16e of 17e je AM of T rijbewijs haalt dan ben je voor 7 jaar beginnend bestuurder. Haal je op je 17e ook het B rijbewijs dan ben je voor 5 jaar beginnend bestuurder. Wanneer je voor je 18e je AM of T rijbewijs en en op of na je 18e je B rijbewijs, dan ben je voor 7 jaar beginnend bestuurder. Beginnende bestuurders hebben te maken met een strafpuntensysteem bij zware overtredingen. 

Blijf rijden

Het kan zijn dat je slaagt op je 17e. In dit geval ben je verplicht om tot je 18e te rijden met een coach naast je. Dit is vaak een voogd zoals je vader of moeder. Deze coach heeft een begeleiderspas nodig om bevoegd te zijn om rijcoach te zijn. Je moet zo veel mogelijk rijden met een beginnersrijbewijs. Dit is goed voor je ervaring en zorgt ervoor dat je de overgang van beginner naar ervaren bestuurder soepel verloopt. Ook is het makkelijk om dan zonder overtredingen en ongelukken het verkeer door te komen. Hoe frequenter je auto rijdt, hoe hoger de kans dat je uit de problemen blijft.

Ken de techniek

Je moet als je auto rijdt uitkijken met tunnelvisie. Het komt namelijk vaak voor dat je auto rijdt en dat je niet goed bestudeert hebt hoe een auto werkt. De meeste rijlessen zijn extreem nuttig en leerzaam maar meer als de helft ga je vergeten, qua theorie. De ins en outs van de auto oftewel hoe de motor werkt, wat voor onderhoud een auto vraagt, de implicaties van het hebben van een auto, dit zijn veel onderwerpen die in zeldzame gevallen geleerd worden bij de lessen. Je begint echt auto’s te leren kennen zodra je geslaagd bent. Wanneer je net begint met autorijden dan is het erg verleidelijk om gewoon als gebruiker de auto te gebruiken. Maar zodra je pech hebt aan de weg zal je niet weten wat je moet doen. Je hebt dan nooit geleerd hoe je een band moet vervangen. Als de ruimte en tijd er is, blijf op de hoogte van hoe een auto in elkaar zit en hoe je in de praktijk te werk gaat met een auto.